Ambition-logo



  1. Viden
  2. /
  3. Ny hjemmeside? Kom...

Ny hjemmeside? Kom sikkert i mål!

Skal du have ny hjemmeside? Uanset om du overvejer en ny hjemmeside (eller om beslutningen allerede er taget), kan du muligvis få gavn af at læse dette blogindlæg.

30.09.20

Når en virksomhed skal have ny hjemmeside, ser jeg ofte, at flere ting går galt i processen, og det kan have fatale konsekvenser.

I dette blogindlæg giver jeg dig eksempler på, hvor og hvorfor det kan gå grueligt galt.

Jeg kommer også med mine input til, hvordan du når sikkert i mål med din nye hjemmeside, og hvordan vi arbejder med hjemmesidemigreringer i Ambition.

Målet med indlægget er, at du, med viden om emnet, kan dreje uden om de største faldgruber og i stedet opnå bedre placeringer i Google, mere trafik – og ikke mindst øget omsætning og/eller flere konverteringer!

Hvorfor ønsker du en ny hjemmeside?

Der kan være flere grunde til, at du overvejer en ny hjemmeside.

  • Måske er du træt af din nuværende hjemmesides opbygning- og design og ønsker derfor at starte på en frisk?
  • Måske synes du, at det er svært at redigere din hjemmeside, og du vil derfor skifte til et nyt og smartere CMS?
  • Dit ønske om en ny hjemmeside kan også skyldes, at alt for mange IT ressourcer bliver brugt på at vedligeholde det eksisterende system?

Uanset hvad der ligger bag beslutningen om at få en ny hjemmeside, ser jeg typisk, at processen fra start til slut planlægges i syv faser, som jeg nu vil præsentere for dig.

De 7 faser

Den typiske proces for en ny hjemmeside har jeg illustreret i nedenstående model og angivet i 7 faser.

syv faser ved ny hjemmeside

Som du kan se, er vejen til en ny og bedre hjemmeside her relativt simpel. Problemet er, at processen i praksis ofte er en helt anden. Tror man, at en hjemmesidemigrering er så simpel, vil man blive grueligt skuffet.

Her opstår udfordringerne

Processen bliver i praksis langt mere kryptisk. Det skyldes ofte, at virksomheder ikke indtænker SEO og data i alle 7 faser.

Det kan eksempelvis være, at man i design-fasen ikke har taget højde for, at det skal være muligt at indsætte tekster på siderne.

Uanset hvor i processen det går galt, har jeg desværre alt for ofte været vidne til, at virksomheder må betale dyrt i form af tabt trafik og omsætning.

Et kringlet forløb

Som jeg fik nævnt, forløber en migrering sjældent så simpelt, som det er illustreret i de 7 faser.

En ny hjemmeside kan bære mange udfordringer med sig, og det er derfor afgørende, at det gøres korrekt fra start, hvor SEO prioriteres – og hvor der anvendes data fra det gamle website.

Sker dette ikke, oplever jeg:

  1. At lanceringsdatoen udskydes, fordi der skal repareres på fejl, som kunne være undgået.
  2. At virksomheder mister placeringer, trafik og omsætning.
  3. Et kringlet forløb efter lanceringen, som ser nogenlunde ud som nedenstående illustration.

Illustrationen er et typisk eksempel på en case, hvor SEO-konsulenten først tilkaldes efter lancering.

Ny hjemmeside proces

Alle disse ”ekstra” led i processen (efter lanceringen af den nye hjemmeside) kunne være undgået, hvis virksomheden her havde tænkt SEO og Analytics ind i samtlige 7 faser.

Denne virksomhed skulle betale meromkostninger til alle konsulenter, designere og udviklere involveret i projektet, fordi processen blev forlænget markant.

Derudover tabte virksomheden både omsætning og trafik i den periode, hvor det nye website ikke performede. Det kostede dem dyrt!

Et forsøg på at spare koster dyrt

Paradokset opstår, fordi virksomheder, i et forsøg på at spare, skærer den indledende analyse af data og SEO fra i budgettet. Netop dette forsøg på at spare kommer i sidste ende til at koste dem dyrt.

Hvad sker der, når data ikke prioriteres?

Data fra det tidligere website tabes på gulvet. Virksomheder skal derfor starte forfra – uden at have data at kunne læne sig op ad.

Hvad sker der, når SEO ikke prioriteres?

Hvis SEO ikke prioriteres, vil den nye hjemmeside i værste fald hverken blive læst af Google eller brugerne, hvilket resulterer i, at flere års hårdt arbejde med at skabe gode placeringer, kastes på gulvet.

Et eksempel på tab af gode placeringer…

Her er et eksempel på, hvilken effekt det kan have for placeringerne i Google, når skiftet til en ny hjemmeside går galt.

Ny hjemmeside går galt

Bemærk her, hvor lang tid det tager for virksomheden at vende den negative tendens.

Mine input til dig

Jeg har nogle input til dig, der overvejer en ny hjemmeside.

  • Tænk over hvorfor du går med tanker om en ny hjemmeside. Måske er et redesign af den eksisterende en bedre løsning?

Har du allerede taget beslutningen, så skal du vide, at:

  • Det godt kan betale sig for dig at indtænke SEO og analyse af data ind i samtlige trin ved skift af din hjemmeside. Du bør ikke spare dette væk, da det hurtigt kan koste dig en formue at undlade det!
  • Du bør ikke indtænke SEO som den sidste del af processen, der igangsættes lige inden eller lige efter lancering. Her kan det allerede være for sent.
  • Dit forsøg på at spare kan betyde, at lanceringsdatoen flyttes halve eller hele år (det har jeg været vidne til flere gange) og dit ønske om at spare kommer til at koste dig dyrt i både omsætning/konverteringer og trafik.

 

En vellykket migrering – Sådan kommer du i mål!

Jeg har nu fortalt lidt om, hvorfor du skal prioritere SEO og data ind i migreringsprocessen, og hvad det kan have af konsekvenser dig og din virksomhed, hvis du ikke gør det.

Nu vil jeg give dig fortælle dig, hvordan du skal håndtere data og SEO.

For at underbygge mine pointer, vil jeg præsentere dig for følgende:

  1. SEO: Et eksempel på design og SEO i karambolage
  2. Google Analytics: Hvorfor og hvordan?

 

1. SEO: Et eksempel på design og SEO i karambolage

Nu vil jeg bringe et eksempel på en situation, hvor jeg rigtig ofte oplever, at SEO bliver nedprioriteret.

Situationen er relevant, fordi nedprioriteringen af SEO her får store konsekvenser for virksomheden.  Situationen udspiller sig i designfasen.

Designfasen

Når designet skal udformes, oplever jeg, at mange virksomheder selv kommer på banen. Designet er nemlig mere håndgribeligt og ”spiseligt” for virksomhederne, end SEO må siges at være.

Virksomhederne har ofte en masse input til farver, funktioner, og visuel identitet. Måske kender du det fra din virksomhed? SEO er mindre spiseligt, og netop derfor bliver det ofte negligeret her.

Her er det vigtigt at huske på, at den organiske trafik (SEO-trafik) oftest ligger i top tre over de bedste trafikkilder og indbringelse af salg – hvorfor det naturligvis også skal tages alvorligt i designfasen!

Designere og SEO-folk i karambolage

Designere og SEO-konsulenter kommer tit i karambolage i forbindelse med en hjemmeside-migrering.

Et typisk eksempel på en udfordring opstår, når SEO og design skal forenes på den nye hjemmeside.

En af de udfordringer, der kan opstå sker, når designeren ønsker minimalisme og smarte features – fremfor de mere teksttunge sider, som Googlebotten (og SEO-folk) ofte foretrækker.

Personligt er jeg ikke den store tilhænger af laaange SEO-tekster, hvor formålet alene er at få gode placeringer i Google.

Jeg ved dog, at gennemarbejdede, oplysende og værdiskabende tekster er lig med guld set fra et SEO-perspektiv.

De giver bedre forudsætninger for gode placeringer – og ikke mindst grobund for flere konverteringer!

Sådanne sider giver også en bedre brugeroplevelse, når dine potentielle kunder lander på siden via betalte markedsføringskanaler som eksempelvis Google Ads eller Facebook. Derfor vil godt indhold afføde en bedre konverteringsrate gå på tværs af flere kanaler.

Jeg arbejder til daglig med SEO, og indlægget vil derfor fokusere på de problemer, der opstår i en SEO-kontekst, hvis landingssiderne ikke indeholder gode tekster.

Her opstår problemet

En god tekst er altså afgørende for, at din hjemmesideside får gode organiske (SEO) placeringer i Google.

Set med designerens øjne kan for meget tekst dog ødelægge sidens strømlinede og enkle udtryk. Der opstår derfor en konflikt mellem designer og SEO-konsulent, der hver især har forskellige interesser for, hvordan den nye hjemmeside skal bygges op.

Da virksomheden anser designet som mere håndgribeligt, vil det ofte være designeren, der får det sidste ord.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at denne situation højest sandsynligt også vil opstå, når din nye hjemmeside skal udformes. I så fald skal du gå efter, at der er en fin balance mellem design og SEO.

Stil dig selv disse spørgsmål

Du bør stille designeren spørgsmålet:

Hvad nytter det at have en minimalistisk og æstetisk hjemmeside, hvis den ikke indbringer noget SEO-trafik?

Modsat bør du stille SEO-konsulenten spørgsmålet:

Hvad nytter det at have en søgemaskineoptimeret hjemmeside (med gode placeringer), hvis æstetikken er modstridende din virksomheds identitet, så der derfor ikke er nogen, som konverterer?

Som du kan gætte dig til, så har ingen af scenarierne værdi.

Hvad er så løsningen?

Som udgangspunkt kan arbejdet med SEO og design sagtens harmonere fint i praksis. Det handler om at forene de to arbejdsområder på en måde, så din virksomhed får det maksimale ud af resultatet.

Design og SEO behøver derfor ikke at være modstridende – men det kræver, at designeren fra start indtænker SEO i arbejdet.

Det handler om at finde den rigtige balance, hvor både arbejdet med SEO og design går op i en højere enhed. Det kan lade sig gøre!

Uanset hvordan man skaber synergi mellem design og SEO, er det afgørende, at der indtænkes SEO, inden designet udvikles.

Gøres der ikke det, kan det være meget omkostningsfuldt efterfølgende at redigere i din hjemmesides opbygning og f.eks. gøre det muligt at kunne skrive tekster på siderne.

Jeg har oplevet dette scenarium alt for mange gange. Designfasen er et typisk eksempel på et sted i migrerings-processen, hvor det kan gå grueligt galt, hvis SEO ikke er indtænkt fra start.

Virksomheder må betale dyrt, da konsekvensen heraf både er tab af placeringer, trafik og omsætning/konverteringer.

Du skal gå efter at samarbejde med et bureau, der både arbejder med design, SEO og data. På den måde kan du i højere grad være tryg ved, at der ikke opstår fejl undervejs i processen.

2. Google Analytics: Hvorfor og hvordan?

En ny hjemmeside kræver en del analytisk forarbejde.

Hvis du ikke på forhånd ved, hvad der fungerede rigtig godt på det gamle website, hvordan kan du så overføre dette til den nye hjemmeside?

Modsat: Hvis du ikke er klar over, hvad der skabte udfordringer på det gamle website – hvordan kan du så undgå disse på det nye?

Analyse af data er her afgørende.

I Google Analytics kan du blandt andet få indblik i, hvilke af de eksisterende sider der konverterer bedst. Det er learnings som disse, der er guld værd, når den nye hjemmeside skal udvikles.

Jeg vil komme med mine input til, hvordan du håndterer Google Analytics optimalt.

Ny Google Analytics ejendom ved et websiteskifte?

Først og fremmest er det vigtigt, at du gør dig overvejelser om mulighederne for at sammenligne data før og efter migreringen.

Mange vælger at lave en ny Google Analytics ejendom- eller visning for at have et nyt sted med nye og ”rene” data.

Det kan i nogle tilfælde godt give mening, men oftest bliver det svært at sammenligne med historiske tal.

Det skyldes, at de kommende 12 måneder ikke blot kan bruge Analytics datasammenligning, men i stedet manuelt skal sammenkøre data fra to forskellige Analytics visninger.

Tal med nogle dygtige fagfolk, der kan rådgive dig i, hvilken løsning der passer bedst til dig.

Ændring af urler

Ændrer du urler på sitet i forbindelse med migreringen, så tolker Analytics ikke siden som den samme – dette er uanset, om du laver 301 redirects.

Hvis du indsætter eller fjerner en del af URL’erne på det nye site, findes der heldigvis måder, som kan sikre, at du får sammenlignelige data.

Lav en ekstra visning, hvor du med filtre går ind og påvirker den URL, der registreres i Analytics. Du kan herved let sammenligne sidevisninger fremadrettet.

Tracking og mål

Når du får en ny hjemmeside, er det afgørende, at du sikrer en god implementering, hvor de vigtigste KPI’ er og brugerhandlinger kan måles.

Igen skal du overveje, hvordan det skal matche implementering- og opsætning på gamle website.

Er der ensartede målepunkter – og skal du i så fald bruge samme mål i opsætningen?

Lav en plan for mål før og efter, og sørg samtidig for at lave en god log for, hvad der er ændret, så andre ved, hvordan data før og efter et migreringen skal tolkes.

Implementeringen

En ny hjemmeside er en unik mulighed for at få lavet en bedre implementering. Jeg ser stadig mange, der har koderne hardcodet på sitet, og nogle der delvist har kode på sitet og delvist bruger Google Tag Manager.

En ny hjemmeside giver mulighed for at lave en god solid implementering med data layers og Google Tag Manager, og med de udfordringer vi ser med cookies for tiden, er det også en overvejelse værd, om det skal udføres via en server side implementering.

Min anbefaling er, at du drøfter dine muligheder med fagfolk, så I kan vælge den løsning, der passer bedst til dig.

Opsummering

Der er ikke mange bureauer i Danmark, som arbejder på tværs af hhv. SEO, udvikling, data og design.

Det kan skabe problemer i form af kryptiske processer og meromkostninger. Gå derfor efter at samarbejde med et bureau, der forstår sig på alle områderne.

Generelt set skal der altid SEO-specialister med på råd ved samtlige processer i forbindelse med en migrering af et website.

Hvis du vil komme sikkert i mål med din nye hjemmeside, bør du derfor have fagfolk med på råd, der eksempelvis formår at finde balancen mellem SEO og design.

Derudover skal du sikre, at data håndteres professionelt, så erfaringer fra det gamle site kan overføres til det nye – og så tracking er opsat korrekt.

Konklusionerne draget på baggrund af den indledende analyse af data fra Google Analytics skal tages med videre, når designerne og udviklerne skal forme hjemmesiden.

Sådan håndterer vi migreringer i Ambition

Som det sidste i blogindlægget, vil jeg gøre dig klogere på, hvordan vi arbejder med hjemmesidemigreringer i Ambition. Hvis vi er så heldige at skulle hjælpe dig helskindet gennem hjemmesidemigreringen, kan du være sikker på, at vi har øje for alle de elementer, der har indflydelse på, hvorvidt din nye hjemmeside bliver en succes.

Vi arbejder nemlig på tværs af:

  • Design og UX
  • SEO
  • Teknik og udvikling
  • Tracking og data.

Som jeg tidligere fik nævnt, sørger vi også for, at den nye hjemmeside ikke spænder ben for dine andre marketingindsatser som eksempelvis Google Ads eller Facebook.

Vores måde at arbejde på er kendetegnet ved professionalisme, faglighed, erfaring og gennemsigtighed.

Jeg vil prøve at give et eksempel på, hvordan vi Ambition (meget overordnet) håndterer migreringer.

Det er vigtigt at understrege, at ingen migreringer forløber ens. Processen kan derfor ikke illustreres i 7 generiske faser som dem, jeg eksempelvis tidligere har præsenteret her i indlægget.

Sammen aftaler vi derfor, hvordan vi bedst muligt når i mål med din nye hjemmeside.

1. Din vision

Vi starter med en indledende dialog om, hvad din vision er.

  • Hvorfor vil du have en ny hjemmeside?
  • Hvad er dine mål og succeskriterier?
  • Hvad er din vision for det nye site (design, struktur, features mv.)?
  • Hvad skal systemet kunne?

Uanset om Ambition skal stå for selve udformningen af den nye hjemmeside (eller om vi blot skal rådgive dig), er det vigtigt, at vi er på bølgelængde.

2. Køreplan og ressourcefordeling

Næste skridt er ofte at lave strategi for, hvordan vi når i mål.

Vi taler sammen om, hvilke konsulenter, der kan løse migreringen bedst – og om der er folk internt hos dig, der skal med ind over processen.

Når dette er på plads, laver vi en klar køreplan, hvor du let har overblik over:

  • Hvem der varetager hvad
  • Hvornår de forskellige opgaver er løst

Vi går ind for en gennemsigtig proces, hvor vi involverer dig, hvis du ønsker det. Vi har god erfaring med at dele køreplanen online med dig, så du kan følge med i vores overvejelser og kommentarer til de forskellige opgaver løbende.

to do projektledelseroadmap hjemmesideprojektledelse ny hjemmeside

3. Udformning af den nye hjemmeside

Vi analyserer data fra dit nuværende site. Hvad fungerer godt og hvad fungerer slet ikke?

Sammen vælger vi den platform og udbyder, der matcher dine behov bedst.

Data omslutter alt vores arbejde med content, hjemmesidens opbygning, UX og features.

Du vælger selv, hvor meget du er inde over content og tekstformidling. Vi har dygtige skribenter i Ambition, men vi står også gerne på sidelinjen og rådgiver dig og dine medarbejdere i tekstformidlingen.

Hvis vi er så heldige at stå for selve udformningen af hjemmesiden, går vi i gang med at udvikle den på tværs af vores teams.

Vi involverer dig løbende for at sikre, at vores arbejde stemmer overens med din vision for den nye side.

4. Teknikken afprøves

Vores SEO-konsulenter og udviklere gennemgår hjemmesiden teknisk for at sikre, at alt spiller, som det skal.

5. Vi opsætter tracking

Vores Data- og Analytics eksperter sørger for, at vi kan måle effekten af migreringen. Vi tager alle forbehold, som beskrevet i dette blogindlæg i betragtning.

Vi sørger også for, at alt spiller på tværs af dine betalte marketingkanaler.

6. Den store dag

På den store dag, hvor sitet lanceres, tester vi det igen rent teknisk. Vi sørger for at være til rådighed, så du kan føle dig tryg ved, at der hurtigt kan tages hånd om eventuelle rettelser.

7. Rapportering

Nu er hjemmesiden lanceret, og vores arbejde er derfor som udgangspunkt slut. Det er dog vigtigt for os, at du kan følge med i, hvorvidt den nye hjemmeside har været en succes.

Vi opsætter derfor skræddersyede rapporter, der skal give dig et overskueligt indblik i, hvordan den nye hjemmeside performer. Du modtager en rapport hver måned, hvis du ønsker det.

Vores rapporter kombinerer data fra mange kilder såsom: Google Ads, Facebook, Youtube, SearchMetrics m.fl.

Disse dashboards tilpasses dine ønsker, og de skal gøre det så let som muligt for dig at forstå, hvordan siden performer.

Rapportering ny hjemmeside

8. Et løbende samarbejde

På nuværende tidspunkt har vi lært hinanden rigtig godt at kende. Hvis du ønsker det, kan vi fortsætte relationen i et løbende professionelt samarbejde.

Her vil vi sammen lægge en strategi for, hvordan vi kan skabe gode resultater og indfri dine drømme.

Det er et løbende samarbejde, hvor vi kontinuerligt lægger en strategi for, hvordan vi når dine målsætninger.

I dette samarbejde uddanner vi gerne dine medarbejdere ved workshops, så de får bedre forudsætninger for at vedligeholde hjemmesiden selv.

Alternativt kan dine medarbejdere deltage i Ambitions gratis seminarer.

Sidste kommentarer

Der kan ikke længere være nogen tvivl om, at en ny hjemmeside kan bære mange udfordringer med sig.

Det er dog ikke kun nye hjemmesider, der kan give udfordringer, hvis du ikke indtænker SEO eller udnytter dine data optimalt.

Alle disse tiltag har indflydelse på, hvordan din hjemmeside performer:

Ny hjemmeside eller optimering af eksisterende

  • Når du skifter CMS
  • Opgradering af eksisterende platform
  • Nye funktioner og features
  • Integration mellem forskellige platforme

Ændringer i content

  • Tilføje/fjerne sider
  • Tilføje/fjerne/skjule indhold
  • Konsolidering af sider/indhold

Strukturelle ændringer

  • Ændringer i sidens struktur
  • Ændringer i navigation
  • Ændring i de interne links
  • Ændringer i brugeroplevelsen

Design og UX ændringer

  • UX ændringer på tværs af enheder (eks. mobil og desktop)
  • Æstetiske ændringer
  • Medie-ændringer
  • Ændringer i sidens performance

Google Analytics

  • Oprettelse af nye ejendomme/visninger
  • Ændringer i urler
  • Tracking og mål

Teknisk

  • At gå fra http til https
  • Nyt domæne
  • At flytte eller samle dele af en side
  • At flytte internationale sider
  • Introducering af nye features

Som du kan se ovenfor, er der mange forhold, der kan give udfordringer.

Jeg vil anbefale, at du altid indtænker SEO, når du laver ændringer på din hjemmeside. Derudover vil jeg anbefale, at data ligeledes omslutter alle tiltag.

På den måde får det optimale ud af din digitale forretning.

Jeg håber, at du har fået noget ud af at læse mit blogindlæg. Har du spørgsmål, er du velkommen til at tage fat i Ambition, hvor jeg arbejder med SEO og hjemmeside-migreringer hver eneste dag.

Derfor bør du tage Ambition med på råd

Ambition blev desuden kåret til ’Bedste digitale bureau til at skabe resultater’ og ’Bedste digitale bureau til at analysere og anvende data’ i MyImage analysen 2020.

Vi er specialister i migrering af websites, og vi kan sikre, at du undgår kringlede processer og meromkostninger, fordi der ikke indtænkes SEO eller gøres brug af data fra start.

I Ambition er vi vant til at håndtere migreringer og online marketing. Vi er blandt de eneste bureauer i Danmark, der både har en:

  1. Kreativ afdeling med kompetencer inden for design og UX
  1. En digital marketingafdeling, der mestrer implementering af tracking, Google Analytics – og alle de forskellige marketingdiscipliner såsom SEO, Facebook, Youtube og Google Ads.
  1. En data-afdeling, der er eksperter i at formidle data og skabe en god forretning.

Vi formår derfor at forene både design, SEO og data fra Google Analytics, så du kommer sikkert i mål med din nye hjemmeside.

Kontakt os i dag og hør hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed i mål.

Mere viden

Ræk ud og lad dig begejstre over, hvordan målbare øjeblikke gør en forskel for din virksomhed.

Ambition ledelsesteam: Kiki Andersen, Sebastian Ude Jørgensen, Grethe Fugleholm Berg and Jeppe Berggreen/CEO.